Byta till kontantmetoden under coronakrisen?

Skatteverket anger i ett ställningstagande att coronakrisen är en omständinghet som räknas som särskilt skäl att byta från faktureringsmetod till kontantmedot för redovisningen, vilket i sig innebär att moms i vissa fall får redovisas betalningstillfället istället för när fakturan skickas eller erhålls.

Den som idag redovisar mervärdesskatt enligt faktureringsmetoden kan byta till bokslutsmetoden (kontantmetoden) om den sammanlagda årliga omsättningen uppgår till högst 3 miljoner kronor. Ett byte medges om det finns särskilda skäl, vilket coronakrisen anses vara. 

Momssystemet påverkar företagens likviditet och har man normalt moms att betala kan det vara en fördel att redovisa enligt kontantmetoden då man i dessa fall hinner få betalt av sin kund innan pengarna ska redovisas in. Brukar man istället normalt få tillbaka moms är ett byte in en lika bra idé.

För att få byta till boksluts-/kontantmetoden måste man ansöka hos Skatteverket.

Om man byter mitt under ett pågående räkenskapsår är det viktigt att tänka på att momsen varken blir dubbel- eller oredovisad. För de fakturor som är obetalda i samband med bytet måste du därför vid in- eller utbetalning av fakturor kontrollera hur (om) fakturan blivit bokförd när den registrerades.

Läs mer om detta hos Skatteverket >>

”Om du har problem att visa sidan, klicka här för att åtgärda felet. ”

Nyheter - Byta till kontantmetoden under coronakrisen? - ctl00_twimg Fjärrsupport: