2021-04-19

Byte av semesterår

För dig som har semesterår 1/4-31/3 är det snart dags att göra ett semesterårsbyte. Här hittar du information anpassad för både lilla Lön och Lön Plus, samt några vanliga fel och hur du åtgärdar dessa.

Innan du gör bytet av semesterår registrera då färdigt all lön och alla avvikelser (Lön Plus) för intjänandeåret (normalt året innan semestern tas ut). Detta för att beräkningen av antalet dagar och den semesterlön man får fram ska bli korrekt.

Semesterårsbyte

I BL Administration hanteras semesterårsbytet olika beroende på om du använder lilla Lön eller Lön Plus. Välj något av programmen nedan för att få instruktioner anpassade för ditt program.

Lilla Lön – Byte av semesterår >>
Lön Plus – Byte av semesterår >>

Vanliga fel vid semesterårsbyte (Lön Plus) - FAQ-frågor

 Nedan följer tre frågor som ofta återkommer i samband med ett semesterårsbyte.

  1. Semesterdagar saknar värde
  2. Fel antal semesterdagar och/eller tillägg
  3. Fel värde på semesterdagar

Dessa problem åtgärdas på olika sätt beroende på vilket semesteravtal som används. Vi har därför sammanställt frågor och lösningar anpassade utifrån dessa. Klicka på ett avtal nedan för att få rätt instruktioner.

Procentregeln med månadslön/timlön >>
Månadslön med semestertillägg och Sammalöneregeln >>

Hantering av kvarvarande semesterdagar

Nytt för i år är att kvarvarande betalda dagar som enligt semesterlagen inte får sparas kommer att hanteras automatiskt av programmet, som i första hand kollar om antalet intjänade dagar behöver fyllas upp till semesterrätten och i annat fall lägger dagarna till utbetalning. Du kan läsa mer om det längst ned på sidan för BL Lön Plus – Byte av semesterår >>

Semesterårsbyte i BL Lön Plus - kostnadsfri visning

För användare av BL Lön Plus kör vi en kostnadsfri livesändning den 29/4 kl 10:00–11:00.
Då går vi igenom vad som händer när du gör ett semesterårsbyte och vad du bör tänka på innan du trycker på knappen och låter programmet utföra magin. Du deltar vid din dator. 

Läs mer om visningen/boka här >>

”Om du har problem att visa sidan, klicka här för att åtgärda felet. ”

Nyheter - Byte av semesterår - ctl00_twimg Fjärrsupport: