2022-01-07

FOS-förfrågan via API

Från och med nu (2021.4.104) finns funktionalitet för att göra FOS-förfrågan (Fråga om skatteavdrag) direkt mot Skatteverkets API i stället för att skicka och hämta filer i deras e-tjänst. 

Se till att börja med till att du har verson 2021.4.104 då vi hade ett problem i en tidigare version, du hittar den senaste versionen under Hjälp - Hämta ny version.

För att göra en FOS-förfrågan går du precis som tidigare in under Aktivitet - Årsrutiner - FOS-förfrågan (CSR). Genom att ange rätt inkomstår hämtar programmet uppgifterna för det valda året och uppdaterar information om skattetabell samt eventuell jämkning på dina anställdakort. Notera att funktionen enbart kan användas om du har företagets databas i molnet.

Programmet kommer automatiskt att erbjuda dig att göra det i samband med att du byter löneår (vilket sker inför den första lönen för 2022).

Om du själv lagt in Skatt i procent på anställdakortet, utan att den anställde har ett jämkningsbeslut från Skatteverket (exempelvis om du inte är huvudarbetsgivare) kommer dessa uppgifter att skrivas över när FOS-förfrågan görs mot Skatteverket. Om du vill behålla dina egna inställningar bör du se till att bocka i rutan Undantag från FOS-förfrågan som numera återfinns tillsammans med övriga skatteinställningar på anställdakortets flik Lön och skatt.

När du lägger upp nya anställda (eller importerar anställda) kommer programmet automatiskt att göra en FOS-förfrågan i samband med att den anställde sparas om du inte själv fyllt i några uppgifter om skatt (dvs skattetabell, skatt i procent eller SINK/A-SINK). Finns dessa uppgifter med görs ingen automatisk FOS-förfrågan. Men även för dessa gäller att du bockar i Undantag från FOS-förfrågan för att de inte ska tas med i nästa "ordinarie" FOS-förfrågan.

Här kan du läsa mer om FOS-förfrågan >>

”Om du har problem att visa sidan, klicka här för att åtgärda felet. ”

Nyheter - FOS-förfrågan via API - ctl00_twimg Fjärrsupport: